Valentijnsdag

valentijnsdag, rode rozen, liefde, romantiekOp 14 februari is het Valentijnsdag. Valentijnsdag is een dag voor geliefden. Je geeft elkaar lieve cadeautjes of bloemen of stuurt je geliefde een kaart.

Oorsprong Valentijnsdag

De naam Valentijnsdag komt van een katholieke heilige: Sint Valentijn. 14 februari is zijn naamdag. Tegenwoordig staat Sint Valentijn niet meer op de katholieke kalender en de gewoonten van nu hebben weinig met die oorspronkelijk betekenis van Valentijnsdag te maken.

De Valentijnsdag van nu komt overwaaien uit Engeland. Daar noemden al in de 15e eeuw geliefden elkaar “my valentine” en gaven elkaar een, vaak kostbaar, cadeau. Later kwamen zelfgemaakte kaarten in de mode, soms met een liefdesgedicht. In de tweede helft van de 19e eeuw was het sturen van zelfgemaakte kaarten in Engeland en Amerika erg populair. Later nam die populariteit af ten koste van het sturen van kaarten met kerst. Toch werden nog in 1995 in Amerika een miljard kaarten verstuurd.

Een dag van liefde, romantiek en vriendschap

Eind jaren 40 werd door de Vereniging de Nederlandse Bloemisterij Valentijnsdag in Nederland geïntroduceerd. Sinds de jaren 90 is Valentijnsdag in Nederland en België populair geworden

Was het vroeger zo dat Valentijnsdag de dag was waarop je, vaak anoniem, je liefde verklaarde aan degene die je liefhad. Tegenwoordig is het vooral een dag voor geliefden die elkaar cadeaus of bloemen geven.

Ook steeds meer is het een dag waarop je je goede vrienden een kaart stuurt en hen laat weten hoe je hun vriendschap waardeert. En in navolging van Amerika wordt het steeds gewoner ook je leraar, je moeder of wie je dan ook maar wilt, een lieve kaart te sturen.

Jaarlijks worden inmiddels in Nederland miljoenen kaarten gestuurd en ook het plaatsen van kleine Valentijnsadvertenties in de krant is in opkomst.

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via WhatsAppDelen via LinkedInDelen via E-mail

Geef een reactie

Naam *
E-mail *
Website