Kledingcodes

kledingcodesSoms gelden er kledingcodes voor een feest. Dat staat dan op de uitnodiging. Hier vind je een toelichting op de meest voorkomende kledingcodes.

White tie

Als er white tie op de uitnodiging staat, betekent dat het gaat om een groot galafeest. Officieel is het zo dat voor een dergelijk feest de man de juwelen koopt voor zijn dame. Een vrouw draagt een lange avondjurk van een mooie stof, bijvoorbeeld van zijde. Schouders en armen zijn onbedekt, oudere vrouwen mogen langere mouwen.

Een flink decolleté of een blote rug zijn – als het je staat – toegestaan. Kies voor een passende jas. Heb je die niet, draag er dan geen.

Mannen dragen een rokkostuum: een zwarte broek met dubbele bies, een zwarte jas met zijden revers waarvan de achterpanden langer zijn dan de voorpanden. Met daarbij een wit piqué hemd en een wit piqué vest. Zwarte gladde lakschoenen, zijden kousen en een witte handgestrikte das horen erbij.

Bij een dergelijk feest horen natuurlijk ook een limousine en champagne.

Black tie

Met black tie wordt een smoking, op zijn Amerikaans een tuxedo, bedoeld. Een smoking wordt veel gedragen op openingen, diners en feesten.

Officieel bestaat een smoking uit een jasje met één knoop en opgesneden satijnen revers met daarbij een zwarte broek met een satijnen bies. Je draagt er een wit geplisseerd katoenen shirt bij met een blinde sluiting en een boord waarvan de punten naar beneden zijn geslagen. De bijbehorende vlinderdas strik je met de hand. Je kunt er eventueel een cumberband bij dragen. En je draagt er lakschoenen bij.

Vrouwen dragen naast een man in smoking een feestelijke lange jurk of een cocktailjurk. Een decolleté mag, maar combineer die niet met een minirok. Draag er schoenen bij met voor jou de hoogste mogelijke hakken en een piepklein tasje.

Jacquet

Een jacquet draag je alleen overdag, en alleen bij een huwelijk als je de bruidegom bent of als je deel uitmaakt van het bruidspersoneel.

Een jacquet bestaat uit een zwartgrijs gestreepte rechte broek zonder bandplooien. Daarbij hoort een grijze of zwarte jas met afgeronde panden die naar achteren toe lang uitlopen.

Vrouwen dragen, naast een man in jacquet, officieel een knielange jurk van een mooie stof, bijvoorbeeld zijde. Je kunt er een jasje bij dragen en eventueel een hoed. Een schoudertas is “not done”, dat oogt te sportief. Op een huwelijk draag je geen wit (die kleur is gereserveerd voor de bruid) en ook geen zwart.

Tenue de ville

Tenue de ville geldt vaak als dresscode voor recepties of reisjes.

Mannen dragen een goed pak. Een das hoeft meestal niet per se. Draag je wel een das, lees dan de tips voor stropdas strikken. Een jasje op jeans is, zeker in het bedrijfsleven, té casual. Niet doen dus.

Vrouwen kunnen een jurk, rok of broek dragen, mits het stijlvol blijft. Een spijkerbroek kan echt niet.

Smart casual

Smart casual is wat minder formeel dan tenue de ville. Maar het is niet zo dat alles kan. Voor mannen is een katoenen of een linnen pak (in de zomer) een goede keuze. Onder het jasje kan, in plaats van een overhemd, ook een dunne trui worden gedragen.

Vrouwen kunnen bijna alles dragen. Zorg ervoor dat je er niet té formeel uitziet en ook niet té informeel. Slippers of gympen: niet doen.

Casual

Casual betekent informeel. Zolang je er niet te ordi, te sportief of te formeel uitziet is het goed.

Mannen kunnen bijvoorbeeld een katoenen broek, een spijkerbroek of een linnen pak dragen, gecombineerd met een polo, een truitje of een soepelvallend jasje.

Vrouwen kunnen bijna alles dragen. Zorg ervoor dat je het een beetje stijlvol houdt. Geen té hoge hakken, gympies of slippers.

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via WhatsAppDelen via LinkedInDelen via E-mail

2 thoughts on “Kledingcodes

  1. Bram Mulder 06/02/2012 at 1:23 pm

    Hey! Dank je voor de informatie! Ik heb genoten van dit artikeltje. Ik weet zelf ook niet altijd juist wanneer wat te dragen op formele gelegenheden of welke de verschillende kledingvoorschriften juist zijn. Ik heb onlangs nog een interessante website gevonden met formele kleding tips voor heren: MijnSmoking. Op deze website vind je een zeer nuttige kledinggids en je kan er bovendien ook smokings en verschillende accessoires kopen! Aanbevolen om even te bekijken!

  2. Jorn 08/01/2013 at 10:07 pm

    Hi, interessante blog! Ik heb dit artikel onlangs nog gevonden over
    kledingvoorschriften.
    Natuurlijk moet je letten op alle kledingvoorschriften, maar soms is het beter om te dragen waar jij je goed in voelt. Zo straal je automatisch meer zelfvertrouwen uit.

Geef een reactie

Naam *
E-mail *
Website