Een dj kiezen voor je feest?

dj kiezenWil je een dj inhuren voor je feest, zorg dan vooral dat je iemand uitzoekt die zowel persoonlijk als qua muzieksmaak bij je past. Daarnaast zijn ook ervaring en eventuele extra’s belangrijk. De perfecte dj kiezen doe je met deze 5 tips.

Een dj is de goedkoopste manier om je feest professioneel van muziek te voorzien. Live muziek is geweldig, maar duur. Zelf muziek draaien is leuk, maar niet echt een optie als je er echt iets bijzonders van wilt maken. Dus ben je op zoek naar een dj. Maar waar moet je op letten als je een dj inhuurt?

1. Vraag naar muzieksmaak

Heb je voor je feest een thema gekozen? Of wil je gewoon de hele avond je favoriete muziek horen? De muziek bepaalt in elk geval voor een groot deel de sfeer van je feest. Bij het kiezen van een dj is dus de muziekstijl die je wilt horen het allerbelangrijkste.

Er zijn gespecialiseerde disco-dj’s en dj’s die zich meer thuis voelen in house, techno of golden oldies. Zelf ben ik gek op jaren 80 muziek (de zogenaamde disco dance classics) en dat draai ik dan ook graag, maar ik ben ook een echte allround muziekliefhebber. Dance, jazzy moods en lounge vind ik ook te gek en voor een avondje ‘fout’ ben ik ook altijd te porren. Maar goed: ga je met een dj praten over het draaien op je feest, vraag dan eens naar persoonlijke voorkeuren. Een dj die met zijn hart staat te draaien, maakt er een te gek feest van!

2. Zoek een ervaren dj

Een dj draait muziek en als de ene plaat afgelopen is zet hij/zij een nieuwe op. Toch? Zo simpel is het natuurlijk niet. En dan heb ik het nog niet eens over de techniek. Natuurlijk moet een dj goed passende nummers bij elkaar zoeken en ze vloeiend in elkaar mixen, maar eigenlijk is de belangrijkste taak van een dj om een feest aan te voelen en te sturen. Ieder feest heeft fasen: het binnenkomen van de gasten, een uurtje om wat te praten en te eten, het op gang komen van het dansen, een hoogtepunt en dan een afterparty voor de nachtbrakers.

Voor iedere fase is andere muziek nodig, een ander volume en een andere sfeer. Een goede dj voelt dat aan en ‘regelt’ het feest. Daarnaast staat een dj open voor verzoeknummers en past die dan zo goed mogelijk in in de sfeer van het moment. Dat is een kunst op zich en dat leer je alleen door ervaring. Daarom is het het beste om een ervaren dj te nemen en geen ‘wannabe’, ook al is die misschien goedkoper.

3. Doe vooronderzoek

Voordat je met een dj in zee gaat, is het een heel goed idee om die dj eens in actie te gaan bekijken. Dan zie je vanzelf of een dj een beetje past bij het feest dat je in gedachten hebt. Lukt het niet om de dj ‘live’ te gaan bekijken, zoek hem of haar dan eens op op YouTube. Tegenwoordig zijn er ook heel veel sites waar acts door anderen beoordeeld worden. Met een beetje geluk vind je een review van de dj die je uit aan het checken bent. Lukt dat allemaal niet, kies dan in ieder geval een ervaren dj die veel gevraagd wordt. Dat is namelijk ook al een indicatie van hoe goed iemand is.

4. Vraag naar de extra’s

Onder dj’s zijn er – het zijn net mensen, zullen we maar zeggen – allerlei verschillende types. Je hebt er die bij wijze van spreken vlak voor aanvang met hun platentas over hun schouder aan komen fietsen. Er zijn ook dj’s die standaard een hele drive-in show met licht en geluid en alles erop en eraan meenemen. Bij het kiezen van een dj is het dus ook zaak om te kijken naar wat die dj aan extra’s biedt. Heeft de dj zijn eigen geluidsinstallatie of moet je die apart huren? En hoe zit het met licht? Doet een dj ook nog iets om te zorgen dat het er mooi uitziet, zoals een originele dj booth, aankleding van de zaal en een passende outfit.

5. Klikt het?

Natuurlijk gaat het om de sfeer en de muziek, maar in de aanloop naar je feest toe is er zo veel te regelen en te doen dat het fijn is om een dj te hebben waarmee de samenwerking en de communicatie lekker lopen. Ik probeer altijd zo goed mogelijk te luisteren naar de wensen van de mensen die me inhuren en ik kan volgens mij met iedereen wel zo’n beetje overweg, maar ik zou je toch adviseren om met een paar dj’s te gaan praten en degene te kiezen waar je een ‘klik’ mee hebt.

Succes met je feest!

DJ Big Blender (ook actief als Lounge dj D’Almar) is een allround dj. Al sinds zijn zestiende draait hij in discotheken, op feesten en op zakelijke bijeenkomsten.

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via WhatsAppDelen via LinkedInDelen via E-mail

One thought on “Een dj kiezen voor je feest?

  1. CJean 06/09/2015 at 9:13 pm

    Wat een geweldig mooie site! Aanrader voor echte feest organisatoren en feestgangers.

Geef een reactie

Naam *
E-mail *
Website