De kosten van je feest, het budget

budgetDe kosten voor een feest kunnen flink oplopen. Meestal heb je een bepaald budget waar je binnen wilt blijven. Hoe doe je dat?

Het goedkoopst is een feest bij je thuis, waar je gasten zelf hun eten en drinken meenemen, een zogenaamd Amerikaans feest. Doe je het op deze manier, stem dan af met je gasten wie wat meeneemt. Anders zit je met teveel appeltaarten en heb je geen “normaal” eten.

Tips om je budget in de hand te houden

  • Drank is een flinke kostenpost. Je hoeft niet per se de favoriete whisky van Jan te schenken. Je kunt het houden bij de meest gangbare dranken en dan drinkt Jan voor deze keer maar bier of wijn.
  • Dergelijke afspraken kun je ook met een cateraar of een restaurant maken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat ze wel de gewone whisky schenken, maar niet de speciale whisky’s. Je kunt zelfs afspreken dat sterke dranken (meer dan bier, wijn en port) niet geschonken wordt.
  • Maak afspraken met de supermarkt over terugbrengen van onaangebroken boodschappen, zeker als het gaat om drank en niet-bederfelijke spullen is dat vaak geen probleem.
  • Maak afspraken met je cateraar over wat te doen als mensen op het laatste moment afzeggen of niet komen opdagen.
  • Leen i.p.v. te kopen. Zo kun je servies van de buren lenen, stoelen en tafels, spullen die je nodig hebt voor de aankleding van de feestruimte en de barbeque. Koop je wel, denk dan eens aan de kringloopwinkel. Je kunt zelfs je kleding lenen of tweedehands kopen.
  • Hoe meer mensen, hoe meer vreugd. Maar ook, hoe duurder je feest wordt. Denk goed na over wie je uitnodigt en wie niet.
  • Verstuur je uitnodigingen via e-mail i.p.v. via de post.

Houd je eraan

In je enthousiasme vergeet je soms dat je een budget hebt vastgesteld. Later, als de rekeningen binnenstromen, kun je daar flink spijt van krijgen. Denk vooraf goed na over je budget en houd je er aan, dat scheelt een hoop kopzorgen.

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via WhatsAppDelen via LinkedInDelen via E-mail

Geef een reactie

Naam *
E-mail *
Website