Bruiloft

Tips voor het organiseren van een huwelijksfeest

bruiloft, foto Sam FamEen bruiloft of een huwelijksfeest onderscheidt zich vooral van een “gewoon” feest doordat het vaak grootschaliger is. Je nodigt meestal meer mensen uit, je draagt speciale kleding, je zorgt voor een extra mooie lokatie.

Je kunt het organiseren van je bruiloft volledig uitbesteden. In dat geval is het belangrijk goede afspraken te maken met de organisator over wat je wel en niet wilt en wat je wilt besteden. Kies een organisator die goed bekend staat en met wie het klikt. Zoek op internet naar ervaringen of vraag of je eerdere klanten kunt spreken.

Organiseer je je huwelijksfeest grotendeels zelf, dan is ons draaiboek goed bruikbaar. Ook de tips voor eten en drinken kun je goed gebruiken. In veel gevallen zul je er voor kiezen je feest buiten de deur te houden. Daarom let je extra scherp op afspraken die je maakt met je leveranciers.

Onze tips voor het organiseren van je bruiloft:

 • Zijn er gasten die beslist niet mogen ontbreken op je huwelijksfeest? Check dan vóór je een datum prikt of zij op de gewenste datum kunnen.
 • Wil je per se een bepaalde lokatie en beslist geen andere? Of een bepaalde fotograaf? Wees er dan op tijd bij. Een jaar van tevoren reserveren is beslist niet abnormaal.
 • Laat je foto’s maken door een amateur? Zorg voor een reservefotograaf. Je zult niet de eerste zijn bij wie de foto’s zijn mislukt.
 • Een ceremoniemeester kan je veel werk en zorgen uit handen nemen. Zo kun je zelf ontspannen van je bruiloft genieten. Vraag iemand die je goed kent en die je vertrouwt. Of vraag er twee.
 • Bespreek met de ceremoniemeester(s) wat je wel en wat je niet wilt. Wil je geen leuk bedoelde toneelstukjes op je bruiloft? Zorg dat de ceremoniemeester dat weet. Misschien vind je het wél oké dat iemand een gedicht voorleest of een speech houdt? Overleg dit soort dingen goed met de ceremoniemeester.
 • Laat hem of haar ook weten wat je (beslist niet) wilt als het gaat om een eventueel vrijgezellenfeest. De organisatie daarvan heb je niet in de hand, maar de ceremoniemeester is vaak wel betrokken.
 • Zijn er gasten met speciale behoeften? Bijvoorbeeld een tante die moeilijk ter been is? Overleg met de lokatie over toegankelijkheid voor minder-validen.
 • Het is jullie feest! Nog meer dan bij een ander feest, hebben anderen, vooral je familie, vaak de neiging zich met de organisatie te bemoeien. Vind je dat geen probleem, dan is natuurlijk prima. Maar wil je het zelf anders, dan is het nu het moment om assertief te zijn. Je trouwt tenslotte als het goed is maar één keer. Jullie bepalen zelf wie je wel en niet uitnodigt.
 • Vergeet je budget niet. Je kleding, het bruidsboeket, de bruidstaart en de lokatie, je kunt het allemaal ontzettend duur maken. Iets minder kan vaak prima zonder dat het feest minder wordt. Kun je het betalen, dan is het natuurlijk geen probleem. Maar heb je een beperkt budget, houd je er dan aan!

Je kunt een bruiloft heel goed thuis vieren. Lees alle tips voor het organiseren van je feest en geef er je eigen draai aan. Je huwelijksfeest zal onvergetelijk zijn!

Tradities en gebruiken

Van oudsher zijn tradities belangrijk bij een bruiloft. Bijvoorbeeld:

 • Als bruid draag je “something new something old something borrowed something blue”. De uitdrukking komt uit een oud gedicht. Vooral iets blauws is misschien lastig, je kunt bijvoorbeeld denken aan een blauw randje in je lingerie of een vergeet-mij-nietje in je bruidsboeket.
 • Traditioneel geeft de vader van de bruid zijn dochter “weg”. De bruid komt dan aan de arm van haar vader de kerk in. De gedachte hierachter is dat de vader van de bruid achter haar huwelijk staat.
 • De blikjes die achter de trouwauto worden gebonden, zijn bedoeld om demonen te verjagen.
 • De bruidegom vraagt officieel om de hand van de vrouw van zijn keuze bij haar vader.
 • Het gooien van rijst als het bruidspaar uit het gemeentehuis of uit de kerk komt, is een symbool voor vruchtbaarheid en rijkdom.
 • De eerste zes weken na je bruiloft, zijn bedoeld om te genieten van jullie nieuwe leven samen en worden de wittebroodsweken genoemd. Vroeger at men in deze weken alleen wittebrood, een luxe brood bedoeld voor speciale gelegenheden.
 • De kousenband, gedragen door de bruid, staat voor seksuele trouw. De bruidegom verwijdert de kousenband met zijn tanden en gooit hem naar alle ongetrouwde mannen. De man die hem vangt, is de eerstvolgende bruidegom.
 • Aan het eind van het feest gooit de bruid haar bruidsboeket naar alle ongetrouwde vrouwen. De vrouw die het boeket vangt, is de eerstvolgende bruid.
 • Na de bruiloft tilt de bruidegom zijn bruid over de drempel van hun (nieuwe) huis. De gedachte hierachter is dat de demonen die zij vanuit het ouderlijk huis heeft meegenomen, dan niet mee naar binnen komen.
 • Tot in de jaren 70 was het gebruikelijk dat de vader van de bruid de bruiloft betaalde.
 • Volgens de traditie mag de bruidegom de trouwjurk voor de bruiloft niet zien. Dat zou ongeluk brengen.
 • Op de trouwkaart vermeld je eerst de naam van de bruid, daarna die van de bruidegom. Vanaf het moment dat jullie getrouwd zijn is dat andersom.
Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via WhatsAppDelen via LinkedInDelen via E-mail

3 thoughts on “Bruiloft

 1. Kiki Wals 04/08/2017 at 10:20 am

  Zeer interessant en nuttig! Straks gaat mijn zus trouwen en ik doe mijn best om haar zoveel mogelijk te helpen. Ik vind dat het zeer redelijk is om een fotograaf van tevoren te reserveren. Ook hebben wij helemaal over een bruidsboeket vergeten, hartelijk bedankt voor dit puntje! Nu moet ik haar helpen een locatie te kiezen, maar in elk geval moet het leuk, lief en origineel zijn!

 2. Yvonne 16/08/2017 at 8:31 am

  Wat leuk om alle tradities en gebruiken te lezen! Mocht je de bruiloft thuis willen vieren heb ik nog een goede tip voor jullie! http://www.priveober.nl 🙂

 3. Feelings Band 17/03/2018 at 4:44 pm

  Bedankt voor het delen van de goede en helpende tips! Ook interessant om het stukje te lezen over tradities, hier kan ik wel iets mee!

Geef een reactie

Naam *
E-mail *
Website